Signa la petició a Change.org: Ràtios Dignes
PER LA DIGNIFICACIÓ DE L’ESCOLA BRESSOL, CAL ABAIXAR LES RÀTIOS
Durant la fase 2 de la desescalada del confinament per la Covid-19 hem vist com la ràtio a les aules ha baixat considerablement: un adult per 5 infants. Hem pogut experimentar el que és treballar com ho fan els nostres veïns europeus. Una situació d’excepcionalitat ens ha apropat a la normalitat d’altres països, ens ha acostat a la que hauria de ser la nostra. Els infants més petits no necessiten ràtios baixes només en un moment excepcional, les necessiten sempre. L’atenció als més petits mereix ser millorada, ells mai podran defensar els seus drets, la responsabilitat recau en nosaltres: pares, mares, professionals, polítics…
NO acceptar una ràtio d’escola bressol tan alta i visibilitzar-ho és el primer pas. Ara és el moment de construir una altra cultura d’infància.
Els professionals de l’educació en l’etapa dels 0 als 3 anys fa molt de temps que patim una situació insostenible: tenim massa infants per estança a càrrec nostre.
En el moment de la vida més sensible i que més atenció necessita, l’infant no pot tenir les millors condicions per a la seva cura i desenvolupament.
La llei marca uns màxims legals que administracions i centres han establert com a normals. En la majoria d’escoles bressol la ràtio per adult és de 8 lactants, 13 infants d’1 a 2 anys i 20 infants de 2 a 3 anys. Aquest màxim legal es pot baixar en funció de la voluntat de cada administració o centre privat.
Les recomanacions educatives de la Unió Europea per a les escoles bressol són de 4 lactants, 6 infants d’1 a 2 anys i 8 nens/es de 2 a 3 anys per adult. Aquí les estem superant de manera desproporcionada.
Si allò que necessiten els infants d’aquestes edats és un acompanyament el màxim d’individualitzat, com es pot aconseguir amb grups tan nombrosos? A qualsevol casa tenir 3 infants d’aquestes edats amb dos adults ja genera un ritme frenètic. Què passa a l’escola quan 5 lactants tenen gana a la vegada? I quan dos necessiten braços per dormir? I quan 4 infants porten el bolquer brut? O 3 tenen pena? La qüestió és que aquestes situacions no es donen de forma esglaonada, sinó que en un mateix moment s’encavalquen diverses situacions a atendre; la gana, la son, la higiene, la necessitat de consol, la seguretat…
Es tracta d’atencions que requereixen un temps i de la disponibilitat total de l’adult, atencions que no permeten atendre a d’altres. Per exemple, quan un adult està canviant un bolquer i té a càrrec seu 19 infants més per acompanyar, mentre fa el canvi, pot veure que un parell d’infants tenen mocs, un altre està moix, un altre ha perdut la sabata, dos més entren en conflicte per una joguina i un darrer, que està en ple moment d’exploració motriu, s’enfila a un moble. I és que en aquest moment evolutiu són habituals aquestes situacions, aquestes i moltes més.
Evidentment els professionals de l’escola bressol, s’esforcen per atendre totes les necessitats, però hi ha una limitació evident i negar-ho seria obviar una realitat. Només cal mirar al voltant del nostre país per confirmar que la nostra ràtio a l’escola bressol no és normal. Si ens comparem amb qualsevol país Europeu –i no cal que sigui Finlàndia, també Grècia, Itàlia o Portugal– estan en molt millors condicions que nosaltres.
Escoles Bressol Indignades
amb el suport del CAIEV (Centre d’Assessorament i Investigació de l’Educació Viva).
La Síndica de Barcelona ens va donar la raó ja en el seu moment davant les ràtios excessives que vivim a les escoles bressol.
COMPROMÍS AMB I PER A LA PETITA INFÀNCIA / Decàleg en imatges
La Síndica de Barcelona ens dóna la raó
Informe Key Data on Early Childhood Education and Care in Europe 2019
COMPROMÍS AMB I PER A LA PETITA INFÀNCIA
Baixada de ràtios ja!!! Per l’Ajuntament les educadores som un número de la llista!! No hi ha reconeixement per part dels polítics!!
Volem ser escoltades.
Abusiva la ràtio
Per una baixada de ratios
Educació de qualitat, cal reduir ratios per educadora.