Ràtios no resoltes

El passat 25 de gener vam tenir trobada amb el nou Comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, i el nou gerent de l’Institut Municipal d’Educació, Josep Maria Castiella.

Aquesta trobada  es produeix després de molta insistència, i d’haver –ne tingut dues prèvies amb l’anterior Regidor, Raimundo Viejo, sense haver pogut concretar cap de les demandes que com a col·lectiu s’havien fet.

El contingut de la trobada va girar al voltant de les ràtios infants i adults a les escoles bressol, i de l’augment de les hores de suport educatiu, entre d’altres aspectes que van anar sorgint, i sobretot amb l’anunci de la recuperació de la gestió directa de les tres escoles bressol que encara estan privatitzades.

Sobre el tema del suport educatiu sens va confirmar que el mes de setembre de 2016, com a molt tard, es retornarà la mitja hora que l’anterior govern va eliminar. Les persones assistents vam celebrar aquest fet, però també els vam recordar que la demanda era d’una hora que ja es demanava abans que s’apliquessin les fatídiques mesures.

Sobre les ràtios, es va demanar la disminució progressiva del número d’infants per grup de manera immediata en la propera preinscripció, tot recordant-los el COMPROMÍS que ells van adquirir respecte a aquest punt en el seu programa municipal, i en la taula rodona que es va fer amb els partits polítics a Cotxeres de Sants. Una disminució que per a nosaltres ha d’anar lligada a la creació de noves places d’escola bressol i d’espais familiars, perquè som conscients que calen places, però també hi ha grups tancats que no es deixen obrir si no omplen al màxim i això no és just. En aquest punt, no va haver-hi un acord concret perquè ells contemplen mantenir les ràtios i pal·liar-les amb altres mesures.

Ahir en Miquel Àngel Essomba en unes declaracions a la ràdio, va anunciar públicament algunes de les coses que va comentar a la trobada: http://www.ccma.cat/324/lajuntament-de-barcelona-recuperara-la-gestio-de-3-escoles-bressol-al-setembre/noticia/2710982/

Ens sorprèn però, d’aquesta entrevista, la proposta que es fa respecte les ràtios infants i adults a les escoles: “Essomba també ha avançat que es vol seguir incrementant l’escolarització en escoles bressol de titularitat pública però a la vegada també es vol “incrementar en determinades zones el nombre de professionals per afavorir una major atenció als alumnes dels centres, que han crescut notablement en el seu nombre”.

Barcelona té 98 escoles bressol municipals, i en totes i cadascuna d’elles el número d’infants va augmentar arrel de les mesures del sr. Ardanuy, per tant, no entenem ni compartim que aquesta proposta d’augment de professionals es limiti a determinades zones. Totes les escoles bressol estan massificades, perquè s’han aplicat unes ràtios de màxims que no eren obligatòries, només era qüestió de voluntat política. Ens preguntem, davant d’això, si la voluntat política d’aquest nou govern continua sent mantenir 8 lactants, 13 infants d’1 a 2 anys, i 20 infants de 2 a 3 anys, en uns metres quadrats determinats, marcats també per una llei que no entén de desenvolupament infantil.

Com ja fa més de 5 anys que demanem, volem ràtios més baixes, perquè els infants tenen unes necessitats físiques, emocionals i de desenvolupament que han de ser respectades! Per més adults que posem amb els infants, continuen sent massa infants!

Volem recordar al nou Comissionat, que el document Compromís amb i per a la petita infància elaborat per la comunitat educativa,  i que l’equip de govern va avalar, recull el full de ruta cap a on es vol anar pel que fa a l’atenció a la petita infància. I que tant el manifest del Col·lectiu, la Iniciativa Ciutadana Popular i la vaga que va aturar les escoles durant tres dies demanaven tres punts:

–          Retorn de la gestió directa de les escoles bressol

–          Retorn del suport educatiu

–          Disminució de les ràtios

Celebrem però, i creiem que com a col·lectiu hem de felicitar-nos també , l’aposta que el nou govern, amb el nou Comissionat al front, està fent per tirar enrere algunes de les mesures aplicades, però davant aquest missatge de mantenir les ràtios actuals, no hi estarem d’acord.

En el nostre model de ciutat, no es perpetuen condicions que incideixen directament en el desenvolupament i l’atenció als infants

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s