Participem d’una ILP per l’educació pública!

ACTE DE CONSTITUCIÓ DE LA COMISSIÓ PROMOTORA  DE LA ILP  PER UNA

“PROPOSICIÓ DE LLEI DEL SISTEMA EDUCATIU DE CATALUNYA”

DSC6443 (2) (1)

El passat, 25 de juny de 2014, a la sala d’actes de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, es va dur a terme la constitució de la Comissió Promotora de la ILP per una “Proposició de llei del sistema educatiu de Catalunya”.

La Llei 12/2009d’Educació de Catalunya (LEC) s’ha mostrat del tot incapaç de donar una resposta positiva al nostre sistema educatiu i ni tan sols ha complert amb els seus propis compromisos. La situació de desigualtat entre els centres de titularitat pública i els centres privats concertats fa que hagi augmentat de manera perillosa la discriminació educativa i la segregació per condicions socioeconòmiques de l’alumnat.

Amb el desplegament de la LEC, de manera subtil s’ha anat apartant famílies, professorat i alumnat de qualsevol capacitat de decisió en els centres educatius, s’ha anat abandonant el debat pedagògic per concentrar-se en la superació de proves d’avaluació externes, s’han anat destinant fons públics cap a negocis educatius privats, s’ha permès la creixent segregació social i sexual de l’alumnat, s’ha induït la precarització de la professió docent, s’ha anat posant el sistema al servei d’interessos empresarials o supeditat a corrents ideològics i finalment, en un context de crisi econòmica, s’han propiciat i protagonitzat polítiques de reducció de despeses que han perjudicat greument la salut interna del nostre sistema educatiu públic i que estan posant en perill la seva viabilitat futura.

Davant de tot això, la preocupació per l’educació catalana  ha motivat  l’inici d’aquesta Iniciativa Legislativa  Popular. A través d’aquesta iniciativa, des de la societat civil catalana, es proposen les bases per una nova llei d’educació pública catalana, democràtica, laica, gratuïta, coeducadora, inclusiva, no discriminatòria i de qualitat.

Amb aquesta proposició es pretén:

1.- Fer efectiu, real i universal el dret a l’educació, de bressol a universitat, per part de tota la ciutadania sense importar el seu origen social.

2.- Acabar amb els concerts escolars, amb la participació d’empreses privades al sistema educatiu públic i amb la privatització de la gestió de centres educatius públics de bressol a universitat.

3.- Recuperar la gestió democràtica dels centres educatius arrabassada per la LEC i per la LOMCE.

4.- Instaurar un concepte d’autonomia de centres real, sense direccions imposades des de fora i amb projectes discutits al sí de l’escola, i sense la pressió de l’empresa privada en la funció que li és pròpia a la universitat.

5.- Una avaluació del sistema educatiu que serveixi als centres per a millorar i als estudiants per a reconèixer la seva feina i avançar en la seva formació.

6.- Allunyar-se de la flexibilitat laboral tan demanada per la patronal i els organismes financers internacionals mitjançant la funció pública, donant estabilitat i seguretat a les plantilles.

7.- Establir el català com a llengua vehicular de tot el sistema educatiu.

8.- La cessió de les Escoles Bressol de titularitat municipal i les subcontractades a la Generalitat. (Per tal d’evitar les injustes diferències entre municipis).

9.- Un finançament acord amb la importància que té l’educació per a la vida de les persones i per a la societat, amb un percentatge del PIB igual, com a mínim, a la mitjana europea.

A l’acte han assistit els membres de la Comissió Promotora d’aquesta ILP, que han signat la petició al Parlament per la seva admissió a tràmit. Aquesta Comissió Promotora està formada per:

Albert Artigas, Ana Guadalupe, Ada Colau, Alba Crespo, Alberto Recio, Alicia Castells, Ana Elvira Sánchez, Àngels Rabadà, Anna Amor, Antonio Baños, Bernat Arañó, Clara Camps, David Caño, Elena Delgado, Elena Padern, Esther Vivas,  Ferran Folgado,  Francesc Freixas,   Gerardo Pisarello,  Glòria M. Ortiz,   Isabel Garnika,  Jaume Asens, Jaume Botey,  joan Cela,  Joanna Garcia,  Jordi Ortiz,  José Emilio Litrán,  Josep Lluis Franco,   Josep Manel Busqueta,  Josep Manel Giner, Josep Maria Antentas,  Josepa Peiró,  Judit Font, Júlia Carbonell,  Julià Jòdar,  Lídia Pujol,  Lucía Rivas, Luís Blanco, Maria Remei Gómez, Manuel Delgado, Marc Casanovas, M. Pau Trayner, Maria Vinuesa, Marina Berga, Marina Pérez, Marta Venceslao, Mercè Sala, Meritxell Gené, Mireia de Mingo, Núria Comerma, Oscar Simón, Pere Duran, Ramón Font, Ramón Franquesa, Rosa Cañadell, Sebastià Parra, Violant Quer, Xavier Domènech, Xavier Montagut.

DSC6408 (2)

Durant les properes setmanes sabrem si s’admet a tramit, si és així en tornar de l’estiu començarà la campanya de difusió i debat per arribar a recollir les 50.000 signatures i poder portar aquesta proposta fins al Parlament de Catalunya!

Un pensament sobre “Participem d’una ILP per l’educació pública!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s