…Pensaments

El passat 5 de febrer de 2014 l’Institut Municipal d’Educació, per boca del seu gerent Manel Medeiros, va deixar totalment de manifest la intenció d’externalitzar la gestió de més escoles bressol municipals, argumentant que és la única manera de poder crear nous centres i oferir més places.

Un cop més, és a través dels mitjans de comunicació que confirmem allò que fa dos anys ens veiem venir: L’Ajuntament vol privatitzar escoles bressol i eludir la seva responsabilitat vers la petita infància. Per a fer-ho, ha rebaixat les condicions de mínima qualitat de les escoles: augment de ràtios i reducció d’hores de suport, creant un servei rentable per a empreses que es dediquen a la gestió d’escoles bressol. Però la rendibilitat no té res a veure amb l’educació, i ser rentable té un preu elevat per a l’educació: la pèrdua de qualitat.

La qualitat de l’educació té a veure amb els criteris pedagògics, amb els coneixements científics i psicològics del desenvolupament humà i amb la coherència en la creació i organització dels serveis d’atenció a la petita infància, però també amb la inversió de l’Administració en els professionals, en les condicions laborals i en l’actitud d’escolta a mestres i famílies. L’externalització (privatització) no és un criteri de qualitat. No dubtem ni per un moment de la professionalitat dels mestres i les mestres que treballen per a aquestes empreses, denunciem les condicions en les que han de treballar en molts casos, i en el greuge comparatiu que estableix l’Ajuntament amb la resta d’escoles, i la doble xarxa que està creant amb escoles amb condicions horàries i de calendari diferent.

O és que potser l’Ajuntament té intenció d’acabar-nos equiparant les unes amb les altres?

Fa molt temps que sobrevola damunt nostre el rumor de l’ externalització, i si fem números i som conscients del número d’interins  que actualment formen part de les escoles bressol municipals, s’evidencia que en qualsevol moment trobarem anunciada l’externalització d’un número determinat d’escoles bressol.

Estem en una ciutat on l’Ajuntament té superàvit i on els polítics que en formen part no han escoltat ni tingut en compte cap de les demandes de les mestres, ni de les famílies usuàries de les escoles bressol durant aquests tres anys. I el que és més greu, no han tingut en compte els drets de l’infant que tants i tants mestres i famílies hem anat reclamant que es garantissin. I això en una ciutat que el proper novembre serà seu del Congrés de Ciutats Educadores. Quina ironia.

En una cosa té raó l’Ajuntament, l’oposició hauria de fer un exercici d’autocrítica ja que van ser ells qui van obrir la porta a l’externalització dels serveis de menjador i neteja a l’escola bressol, així com l’eliminació del doble torn a canvi de la creació de més places. La història també ens pesa i cal mirar enrere per poder tirar endavant amb més força i de manera més coherent.

Mirem-la, recordem-la i entomem el que ens ve a sobre amb força i compromís. Aquesta és la nostra responsabilitat com a mestres i com a ciutadans. És aquesta la ciutat que volem? Segur que no.

Ens han volgut dividir, i crear lluites separades, però l’escola és de totes i tots, i per tant, la lluita és conjunta. Volem una escola bressol pública i de qualitat!

 

http://www.20minutos.es/noticia/2050804/0/ajuntament-barcelona/escoles-bressol/gestio-externa/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s