FAMÍLIES I EDUCADORES REBUTGEM EL PAM

Nota de Premsa

Barcelona, 5 d’octubre de 2012

Les Ampes i Educadores de les Escoles Bressol Municipals de Barcelona rebutgem l’aprovació del PAM

Amb l’aprovació del PAM entenem que l’Ajuntament de Barcelona dóna l’esquena a les necessitats dels infants de 0-3 anys i a les necessitats de les famílies i de les educadores.
L’Ajuntament no dóna les xifres de les aportacions ciutadanes al PAM contra les retallades a Escoles Bressol municipals.
Les Ampes denunciem els resultats que el nou model d’Escoles Bressol municipals de Barcelona.

En vistes de l’aprovació, avui, per part de l’Ajuntament de Barcelona del Programa d’Actuació Municipal (PAM), les Ampes de les Escoles Bressol Municipals volem expressar el nostre rebuig a un Programa que ignora absolutament les demandes que s’han fet durant el procés participatiu per elaborar el PAM, en defensa del model anterior d’Escoles Bressol municipals.

Sabem que un percentatge significatiu de les aportacions al PAM s’han fet en relació al model d’Escola Bressol municipal, i que la gran majoria demanen una retirada de les mesures implementades aquest curs. L’Ajuntament, però no ha fet públic el contingut de les demandes presentades al PAM ni ha donat xifres de quantes reclamacions en defensa del model d’escola pública ha rebut. Totes elles, encara sense resposta, han estat ignorades.

Tenint en compte que el PAM és l’instrument de planificació de l’activitat municipal durant els quatre anys de mandat, entenem que, amb aquesta aprovació, l’Ajuntament de Barcelona dóna l’esquena a les demandes dels educadors de les Escoles Bressol municipals (demandes relacionades sempre en poder fer correctament la seva feina), dóna l’esquena a les necessitats d’atenció i cura dels infants de 0 a 3 anys que necessiten un entorn segur per desenvolupar-se, i dóna l’esquena a les necessitats de les famílies de la ciutat.

Volem denunciar la deslleialtat del Govern municipal cap a les necessitats dels infants de 0-3 anys de la ciutat, les seves famílies i els seus educadors. I, al mateix temps, no entenem el canvi de postura dels grups a l’oposició (ERC i PSC) que, sent membres de la Plataforma 0-3, permeten de forma activa o passiva l’aprovació d’aquest PAM.

El model d’Escoles Bressol és un patrimoni de la ciutat, i els canvis introduïts# per aquest curs estan fent estralls des del primer moment en el dia a dia de les escoles bressol:
El resultat és un procés d’adaptació molt més dur pels infants i educadors que fan mans i mànigues per atendre’ls.
El resultat és que costarà més detectar de manera precoç problemes en el desenvolupament dels infants, cosa que en dificulta actucions a temps.
El resultat són famílies que han hagut de donar-se de baixa de l’escola bressol perquè no poden assumir l’increment de preus (un 10% aquest curs) famílies que han de pagar més pel fet que els hagi tocat portar els seus fills a una escola bressol pública de gestió privada; i famílies que es queden fora de la possibilitat de portar els seus fills en escoles (públiques i de gestió pública) que garanteixen un determinant nivell de qualitat.
El resultat són educadors que pateixen perquè veuen que no poden fer la seva feina tan bé com voldrien.
El resultat són directores que s’han de dedicar a donar suport a les aules abans que atendre la seva tasca directiva.
El resultat és personal de cuina que també ha de fer tasques de suport a les aules, com si no tinguessin prou feina.
El resultat és un model de qualitat i excel·lència reconeguda a nivell internacional que s’està degradant per l’abandonament i menyspreu conscient de l’Alcalde Trias i el seu regidor d’Educació, Gerard Ardanuy.

Demanem, doncs, de forma urgent, la revisió d’aquest punt del PAM, que aporfundeix per als propers 2 anys i mig el retrocés en les bressol municipals
Demanem, un cop més, la retirada del nou model d’Escoles Bressol Trias-Ardenuy que només ha fet que baixar la qualitat de l’atenció i educació rebudes per part dels infants.
I, finalment, seguim demanant més Escoles Bressol de gestió pública per poder donar resposta a la demanda no atesa, que està al voltant del 40%, sempre en les condicions de qualitat hi havia fins al curs passat.

El Col·lectiu d’AMPAs i d’Educadores continuarà defensant una educació pública i de qualitat per als més petits perquè consideren que no són ells els qui han de pagar la crisi.

Les mesures preses són:
1) L’equip de govern ha posat en marxa tres noves escoles sota gestió externalitzada amb calendaris i quotes diferents de la resta d’Escoles de la xarxa i gestionades per empreses privades que es beneficien d’una subvenció i tenen un marge debenefici del 15% segons el plec de condicions del concurs.

2) S’ha retallat 30 minuts diaris del personal de suport educatiu a l’hora de dinar, un moment especialment sensible en l’estada dels més petits a l’escola
3) S’han augmentat les ràtios d’infants a cada grup (de 7 a 8 en lactants, de 10 a 13 en infants d’un any i de 18 a 20 en el grup de dos anys)
I, amb tot, s’han augmentat les quotes un 10%, en un moment especialment complicat per a les economies familiars, malmetent així la funció social imprescindible, especialment en situació de crisi, que tenen les Escoles Bressol municipals
Anuncis

Un pensament sobre “FAMÍLIES I EDUCADORES REBUTGEM EL PAM

 1. “RELOJ… NO MARQUES LAS HORAS”.
  Que poqueta estona és mitja hora ,només son trenta minuts, mil vuit-cents segons i quantes coses passen en aquest temps.
  Mitja hora es el que molts de nosaltres esperem a un companya o a un familiar quan hem quedat per dinar, és el temps aproximat en que aquella paella tant deliciosa del diumenge que volem compartir amb una colla d’amics queda covada, mitja hora quasi sempre és poquet temps .
  Però quan de temps és per els infants de les nostres escoles bressol!.
  Una de les coses que diferencia l’etapa dels infants de 0 a 3 anys de la resta , és tenir temps per a poder personalitzar l’atenció de cada infant. ( repòs, gana, esfínters i un llarg etc) doncs són en aquests moments quan els infants s’han de sentir més segurs, estimats i respectats, per a tenir un creixement harmònic. Això vol dir respectar els seus horaris de joc, nutrició, higiene i descans i poder tenir moments per atendre a les famílies doncs a les nostres escoles el treball amb elles és aquell brou que fa tant deliciosa la paella del diumenge.
  Per poder realitzar totes aquestes tasques entre altres coses ens falta temps i professionals molt competents. La segona premissa és evident que la complim amb escreix i és gràcies a les professionals de les nostres escoles que els nostres infants poden estar tranquils i cal aprofitar qualsevol espai per a reconèixer la seva gran tasca.
  No podem dir el mateix quan fem referència al temps Fins aquest curs passat era una de les mancances que teníem com etapa i que tothom reconeixia que calia ampliar doncs com explicava abans és al migdia un dels moments en que els infants més dedicació necessiten, i com moltes vegades passa ens van aplicar allò que molts cops fan els politics no vols caldo doncs té tres tasses, i ens van treure MITJA HORA, trenta minuts, mil vuit-cents segons.
  Aquesta ha estat una mesura per abaratir costos que aquest curs ha aplicat, el nou consistori de l’ajuntament de Barcelona encapçalat per CiU a part d’altres dues , igualment molt importants, com són l’augment de ràtios en tots els grups-classe i l’externalització d’algunes escoles- Caldrà que anem pensant com canviar-les, també.
  Ara ,des de el dia dotze de setembre estem constatant que tot el que prevèiem era cert i que cal que posem més caldo a la paella doncs se’ns està covant i després no podrem menjar-nos- la.
  A les escoles estem fent mans i mànigues per a poder atendre als infants i no podem deixar de reclamar que com a mínim hem de recuperar aquesta mitja hora i no volem sentir que potser el problema és que no sabem organitzar-nos quan el que volem és tenir més temps per poder-nos organitzar.
  No sabem el per què doncs mai ens han dit quin és el preu de tant poc temps però de ben segur que aquest diners ,si hi ha voluntat política i respecte als més petits han de sortir d`on sigui.
  Joan Cela
  Director de l´EBM Can Dragó

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s